detail-img

Ademhaling Systema Mysafehouse

Je adembeweging is het begin en het einde van functioneren. Wij richten ons op een ontspannen, maar alerte mindset tijdens voor en na een incident.

Ademhalen is het in- en uitademen van lucht. Zuurstof in, afvalstoffen er uit. Je ademt zuurstof in en koolzuur uit. Zuurstof gaat via je bloed naar je spieren en organen. Cellen verbranden moleculen als eiwitten, vetten en koolhydraten met behulp van zuurstof. Zonder zuurstof is er geen verbranding en ga je dood. Overtollig koolzuur gaat als afval via je longen weer naar buiten. Het orgaan dat hiertoe dient, zijn onze longen die om ons hart heen liggen zodat de lucht die erdoorheen loopt daarmee het hart omgeeft. Ademhaling is daarom een natuurlijke weg naar het hart, en van daaruit naar de rest van ons lichaam. Oefen je ademhaling elke dag. Dat lijkt een tegenspraak omdat je lichaam voor jou ademt. Inademen gaat sowieso bij de meeste mensen, uitgezonderd wanneer er een medische beperking is, prima. Als het aan ons overgelaten zou worden om elke keer aan de ademhaling te moeten blijven denken zouden we het al lang vergeten zijn. Daarom gaat het als vanzelf. Als je echter je ademhaling gebruikt als een anker, een universeel principe, merk je dat je aandacht naar het ‘nu’ gaat en zal het je energie geven! Ademhaling verschaft ons een rustig een natuurlijk rustig doel waar je op kunt focussen. Je kunt niet ademen voor vijf minuten geleden, of om vijf minuten mee vooruit te kunnen. Je kunt alleen ademhalen voor nu. Hiermee pak je de kern van het ademhalen, helemaal wanneer je in een crises situatie zit … ook dan kun je je niet veroorloven om te gaan analyseren of te dromen over later.

Het aanleren van een goede ademhaling is voor ieder mens een uitnodiging om de kwaliteit van het leven te verbeteren. ‘Let every Breath’, het basisboek over ademhaling van Systema Vasiliev geeft een schat aan informatie over dit onderwerp. Daarnaast vind je bijvoorbeeld in het zeer aan te bevelen boek ‘Verademing’ van Koen de Jong en Bram Bakker zeer nuttige informatie en wordt het belang, alsmede praktische oefeningen van ademen beschreven.

Adem minder. En begin met een ferme uitademing als de spanning zich voordoet! Veel mensen hebben namelijk een te hoge ademfrequentie. Ik betrapte mezelf er (weer eens) op ....onrust in mijn lijf en hoofd.
Het lijkt wellicht te simpel om waar te zijn, maar probeer het eens. Het doet meer dan je denkt. Ook als je geen klachten hebt, maar gewoon wat extra energie en/of rust wilt, is het de moeite van het proberen waard.

Door rust in je lijf te brengen, doet je hoofd vanzelf mee. Velen van ons leven in ons hoofd en ontlenen hun identiteit aan wat ze denken. Wat nu als je meer gaat doen, daden ….. Denkend doen is voor mij de goede mix. Actieve brainstormsessies noem ik het ook als ik met mensen aan trainen en filosoferen ben. Hoe is dat voor jou?